'Αρθρο της Μαρίνας Φωλιά, Εξειδικευμένης Φυσικοθεραπεύτριας στην διαχείριση του Λεμφοιδήματος, μέλους της Europa Donna Hellas.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τόσο στην χώρα μας όσο και σε  παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο το 2020 καταγράφηκαν 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφει το Άλμα Ζωής, αναφέρονται 7.772 νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στον μαστό σε κάποια φάση της ζωής τους.

 

Αν και η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από Παγκόσμιες και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (π.χ. Breast Cancer Organization) έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, παρατηρείται μεγάλη άγνοια ακόμη και σήμερα στην πιο συχνή παρενέργεια που συμβαίνει στο χειρουργημένο άνω άκρο μετά την θεραπεία του καρκίνου, το Λεμφοίδημα.

 

 Τι είναι το Λεμφοίδημα ;

Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα (πρήξιμο) που εμφανίζεται σε ένα τμήμα του σώματος και κυρίως στα άκρα, εξαιτίας της ανώμαλης συσσώρευσης λεμφικού υγρού (πλούσιο σε πρωτεΐνες). Το λεμφοίδημα διακρίνεται σε πρωτογενές και δευτερογενές. Το πρωτογενές οφείλεται σε κάποια εκ γενετής διαταραχή (συγγενή αιτία), ενώ το δευτερογενές δημιουργείται μετά από τραυματισμό ή μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης λεμφικού δικτύου. Ακόμη, οι ασθενείς που εκδηλώνουν λεμφοίδημα, συχνά εμφανίζουν και κάποια συμπτώματα.

'Αρθρο της αντιπροέδρου της Europa Donna Hellas Μιμής Μαρσέλλου, Φυσικοθεραπεύτριας Πυελικού Εδάφους & Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των συμπτωμάτων που θα εμφανίσει κάθε γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ο καρκίνος μαστού συνδέονται; Ναι και μάλιστα ποικιλοτρόπως:

Ποια είναι η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση - Μιμή Μαρσέλλου, PT., MSc., Ph.D. candidate Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους και Μυοσκελετικών Παθήσεων, Αντιπρόεδρος Europa Donna Hellas.

Η χημειοθεραπεία και οι επικουρικές ορμονοθεραπείες που λαμβάνουν οι γυναίκες για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του ουρογεννητικού συνδρόμου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι:

  • Ξηρότητα κόλπου (100%)
  • Δυσπαρευνία (78%)
  • Αίσθηση καψίματος (57%)
  • Φαγούρα (57%)
  • Δυσουρία (32%)