Καρκίνος Μαστού

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας νόσων, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση κακοήθων επιθηλιακών κυττάρων. Οι περισσότεροι τύποι καρκινικών κυττάρων σχηματίζουν τελικά μια μάζα που ονομάζεται όγκος και παίρνουν το όνομά τους από το όργανο του σώματος από το οποίο προέρχονται. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που ξεκινά στον ιστό του μαστού.

 

Συχνότητα εμφάνισης

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Καρκίνο του Μαστού, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα, 1 στις 9 θα πάθει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη σημειώνονται 330.000 νέα περιστατικά και 90.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για το 26,5% του συνόλου των νέων περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες στις χώρες της Ε.Ε. και για 17,5% των θανάτων από καρκίνο. Ο αριθμός των νέων γυναικών στις οποίες διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού αυξάνεται: 35% είναι κάτω από 55 ετών και 12% είναι κάτω από 45. Πάνω από τους μισούς θανάτους από καρκίνο του μαστού σημειώνονται σε γυναίκες κάτω των 65 ετών. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 35 έως 59 ετών. Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη. Ωστόσο, ενώ τα ποσοστά αυτά φαίνεται να μειώνονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι μεταξύ άλλων και οι εξής:

  • Ηλικία: Ποσοστό 50% των γυναικών που προσβάλλονται από τη νόσο είναι άνω των 65 ετών.
  • Βάρος: Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο.
  • Διατροφή και τρόπος ζωής: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η πρόσληψη αυξημένων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών και η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών.
  • Εμμηνόρροια και αναπαραγωγικό ιστορικό: Η πρώιμη έναρξη της εμμηνορρυσίας και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, πρώτη εγκυμοσύνη σε ηλικία άνω των 30 ετών ή καμία τελειόμηνη κύηση, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, σε ηλικία κάτω των 35.
  • Οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό: Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού – ιδιαίτερα αν έχει νοσήσει η μητέρα ή κάποια αδερφή. Επίσης, προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καλοήθους (μη καρκινικής) νόσου του μαστού.
  • Ιατρικοί και άλλοι παράγοντες: Η πυκνότητα του ιστού του μαστού (η οποία συχνά αναδεικνύεται από τη μαστογραφία) ή παλαιότερη ακτινοθεραπεία στο μαστό ή στην περιοχή του στήθους. Ιστορικό ορμονοθεραπείας – όπως για παράδειγμα λήψη οιστρογόνων ή προγεστερόνης – ή μεταβολή των γονιδίων, μεταξύ των οποίων τα BRCA1, BRCA2 κ.ά.

Τα συχνότερα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν: 

  • Αλλαγή στην αίσθηση του μαστού ή της θηλής. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια ευαισθησία στη θηλή ή κάποιο σκληρό ογκίδιο ή φούσκωμα στο εσωτερικό ή κοντά στο μαστό ή και στην περιοχή της μασχάλης. 
  • Αλλαγή στην αίσθηση του μαστού ή της θηλής, δηλαδή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, αλλά και καθίζηση της θηλής. Επίσης, το δέρμα του μαστού και της θηλής μπορεί να παρουσιάζει απολέπιση, ερύθημα, οίδημα ή όψη φλούδας πορτοκαλιού. 
  • Έκκριση από τη θηλή.